ASUS Fonepad 7 ME175CG, tabletă ieftină cu 3G şi funcţie de telefonie

29.03.2014
ASUS Fonepad 7 ME175CG, tabletă ieftină cu 3G şi funcţie de telefonie

ASUS Fonepad 7 ME175CG, varianta accesibilă a tabletei Fonepad 7 ME372CG, pune la bătaie cam acelaşi set de facilităţi, dar împachetate într-un produs cu finisaje simplificate şi hardware mai puţin costisitor.

Construcţie şi ergonomie

Fonepad 7 ME175CG este o tabletă cu ecran de 7 inch bazată pe un design inspirat de celebra serie Nexus 7. Comparată cu modelul ME372CG, Fonepad 7 ME175CG este o tabletă mai groasă şi cu finisaje ceva mai aspre. Amintind de ecranul folosit pentru prima generaţie de tablete Nexus 7, ecranul IPS cu rezoluţie 1280×800 se deosebeşte  prin unghiurile de vizibilitate mai puţin permisive rezultate din folosirea unui procedeu de fabricaţie simplificat, care nu presupune lipirea scutului de protecţie din sticlă de suprafaţa panoului LCD. La fel ca modelul Nexus 7 din anul 2012, tableta redă culori frumoase, dar puţin cam şterse în comparaţie cu soluţiile bazate pe tehnologie OLED. Pentru obţinerea unei luminozităţi corespunzătoare, la care este redată o nuanţă curată de alb, ecranul necesită reglarea manuală la nivel de 90-100%,

ASUS Fonepad 7 ME175CG - casca audio pentru funcţia de telefonie

Partea superioară a carcasei găzduieşte conectorul pentru căşti şi cel micro USB 2.0, iar jos găsim microfonul încorporat şi difuzorul mono, plasat pe capacul din spate.  Pe una din laturile carcasei găsim clapeta pentru volum şi butonul Lock, iar în latura opusă avem slot-urile pentru cartelă SIM şi card microSD, ascunse sub un capac de protecţie demontabil. Partea din faţă este dominată de scutul din sticlă minerală sub care pot fi întrezărite senzorul de proximitate şi camera de 1.2MP. Tot aici găsim şi casca audio pentru funcţia de telefonie, acoperită cu o sită metalică.

Fiind o tabletă de buget, ASUS Fonepad 7 ME175CG a primit un design mai puţin sofisticat decât modelul premium ME372CG, alegându-se cu un şasiu bine rigidizat ce nu permite torsionarea carcasei, dar un capac din plastic mai aspru la atingere care trosneşte la apăsare. Din păcate atât scutul din sticlă aplicat peste ecran, cât şi capacul folosit pentru spatele tabletei, reţin uşor urme de transpiraţie şi necesită curăţarea periodică.

ASUS Fonepad 7 ME175CG - compartimentul pentru cartelă SIM şi card microSD

Dotări hardware şi performanţele oferite

Comparată cu modelul Fonepad 7 ME372CG, tableta foloseşte aceeaşi platformă Clover Trail+ de la Intel, beneficiind de chipsetul Atom Z2520. Acesta include CPU dual-core la 1,2 GHz cu tehnologie Hyper Threading şi GPU PowerVR SGX540, ajutate cu 1MB memorie cache L2. Configuraţia este completată cu 1GB memorie RAM, 8GB spaţiu de stocare intern şi slot microSD pentru expansiune.

ASUS Fonepad 7 – detalii tehnice

  • Nume complet: Fonepad 7 ME175CG
  • Ecran: 7”, IPS, 1280 x 800 pixeli
  • Chipset: Intel Atom Z2520
  • CPU: Atom, quad-core, 1,2 GHz
  • GPU: Intel HD Graphics
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 8 GB (5.21 GB liberi)
  • Card: MicroSD (max. 64GB)
  • Sistem de operare: Android 4.3
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, 3G, funcţie de telefonie
  • Cameră foto: 5 MP, înregistrare 1080p
  • Cameră frontală: 1,2 MP
  • Conectori: MicroUSB
  • Audio: difuzor, microfon
  • Baterie:  Li-Po 3950 mAh
  • Dimensiuni: 199.5 x 120.8 x 11.35 mm
  • Greutate: 328 grame

După cum arată şi punctajele obţinute în teste, chipsetul Intel se prezintă destul de bine la partea de CPU, nucleul dual-core x86 cu suport HyperThreading demonstrând în unele cazuri performanţe comparabile soluţiilor quad-core cu arhitectură ARM. Din păcate tableta Fonepad 7 ME175CG pierde ceva teren la testele pentru GPU, afişând rezultate nu chiar la nivelul soluţiilor de top.

Totuşi, ţinând cont că am putut juca Real Racing 3 fără nici o problemă, consider că puterea este suficient de ridicată pentru o tabletă Android ieftină.

Livrată cu versiunea Android 4.3, tableta face faţă cu brio aplicaţiilor uzuale pentru Android, dar timpii de încărcare puteau fi mai buni. Mici încetiniri pot fi resimţite şi la trecerea rapidă între listele de meniuri, cu atât mai mult dacă sunt instalate actualizări în fundal sau descărcate alte fişiere. De vină pare să fie memoria flash integrată, folosită pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate. Folosind benchmark-ul SD Card Tester am măsurat viteze de 5.95MB la scriere şi 10.94MB la citire, comparabile unui card microSD din clasa inferioară de preţuri.

Funcţia de telefonie şi redare media

Uşor de transportat şi cu un ecran suficient de mare cât să putem viziona în condiţii decente filmele preferate, tabletele de 7 inch sunt alegerea perfectă pentru cei care nu doresc să aleagă varianta unui smartphone cu ecran supradimensionat. Pe de altă parte, ASUS Fonepad 7 ME175CG chiar poate fi tratat ca un smartphone gigant, complet cu funcţie de telefonie şi cască audio pentru desfăşurarea convorbirilor cu telefonul tableta la ureche. Trecând peste privirile mirate stârnite în timp ce vorbim cu tableta la ureche, Fonepad 7 ME175CG este un bun telefon mobil , cu semnal stabil la reţeaua de telefonie şi sunet clar în casca audio. Totuşi, microfonul poziţionat cam departe de faţă captează şi ceva zgomot ambiant,  nu doar vocea utilizatorului.

ASUS Fonepad 7 ME175CG

Cât despre performanţele la redare media, tableta face faţă cu brio fişierelor MKV cu rezoluţie 1080p, respectiv clipuri YouTube la calitate HD şi Full HD. Având unghiuri de vizibilitate sub medie, ecranul IPS nu oferă prea multă libertate de mişcare, dar calitatea imaginii este mulţumitoare.

Difuzorul încorporat, deşi puternic, excelează doar în domeniul frecvenţelor medii şi tinde să distorsioneze puţin la volum maxim. Per total, calitatea audiţiei este suficientă pentru vizionarea de clipuri YouTube şi redarea tonurilor de apel, însă pentru muzică este mai bine să apelăm la un set de căşti.

Camera foto şi funcţia de filmare

Dotată cu senzor de imagine şi grup de lentile fără prea mari pretenţii, camera foto obţine poze la calitate acceptabilă în zilele însorite, când zgomotul din imagine este suficient de redus pentru a trece aproape neobservat. Detaliile captate sunt puţin sub nivelul aşteptat de la o cameră foto de 5MP, iar imaginile redau culori pastelate, amplificând nuanţele de roşu. Per total, experienţa avută cu Fonepad 7 ME175CG la folosirea drept cameră foto este acceptabilă, chiar dacă pozele nu redau o paletă de culori întrutotul conformă cu realitatea.

Fonepad 7 ME175CG video sample download

Cu suport pentru rezoluţie 1080p şi format de înregistrare MP4, funcţia de filmare dă rezultate bune la scenele fără prea multă mişcare. Din păcate la filmările din mers şi scene dinamice limitările algoritmului de compresie devin evidente, nivelul detaliilor fiind drastic redus. Folosind rezoluţia maximă suportată, fiecare minut de filmare va ocupa aproximativ 60MB în memoria tabletei.

Autonomie

Ajutată doar cu un acumulator de 3950 mAh, Fonepad 7 ME175CG a reuşit să impresioneze în testele de autonomie. Folosită pentru vizionarea de filme 1080p, tableta a obţinut 8 ore şi 40 minute timp de redare, având funcţia Smart saving activată şi conectivitatea WiFi/Bluetooth/3G dezactivată.

La navigare pe internet rezultatele sunt şi mai bune, tableta obţinând un timp de 12 ore folosind conexiunea WiFi. Şi de această dată am păstrat activată funcţia Power saving pentru gestionarea optimă a consumului de energie. Chiar dacă activarea suportului pentru conexiune 3G va duce la epuizarea mai rapidă a bateriei, rezerva rămasă este suficientă pentru cel puţin o zi de utilizare confortabilă.

Concluzie

Alegere interesantă, ţinând cont de preţul cerut, Fonepad 7 ME175CG surprinde în mod plăcut cu autonomia peste medie şi dotările oferite. Totuşi, încadrarea tabletei la gama soluţiilor de buget este trădată de anumite aspecte, cum ar fi memoria internă lentă şi designul exterior. Tableta este prea groasă pentru a mai putea discuta despre eleganţă, iar plasticul simplu nu impresionează cu nimic.

Însă ca şi utilitate, ASUS Fonepad 7 ME175CG este o tabletă care îşi face treaba. Ecranul este suficient de luminos şi clar, difuzorul puternic, iar cele două camere foto nu au fost adăugate doar pentru completarea listei cu specificaţii. Pentru suma de 700Lei ne alegem cu receptor GPS, conectivitate 3G şi funcţie de telefonie într-o tabletă Android ce poartă semnătura unui producător cu reputaţie bună.

Părţi pozitive

Ecran IPS
Funcţie de telefonie şi 3G
Camere foto de 5MP şi 2MP
GPS
Autonomie bună

Părţi negative

Carcasă cu design banal şi finisaje ieftine
Memoria internă este cam lentă
Unghiuri de vizibilitate modeste, pentru un ecran IPS

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult