Uniunea Europeană, angajată în discuţii cu Apple şi Google pentru reglementarea In-App Purchase

28.02.2014
Uniunea Europeană, angajată în discuţii cu Apple şi Google pentru reglementarea In-App Purchase

Unii consideră că aplicaţiile Freemium pentru platformele mobile sunt o cale optimă de distribuţie a unor produse software gratuite care necesită doar opţional plăţi suplimentare, în timp ce alţii afirmă că In-App Purchase este o extorcare meschină de bani care ameninţă să distrugă industria software, şi în special pe cea a jocurilor. O problemă deja veche, aceasta a devenit suficient de importantă pentru ca Uniunea Europeană să o pună pe masa de lucru.

Companiile Google şi Apple, ale căror platforme software Android şi iOS motorizează în prezent circa 95 de procente din totalul telefoanelor sau tabletelor utilizate la nivel global, au fost invitate în faţa Comisiei Europene pentru a discuta problema reformării modului în care funcţionează modelul de afacere Freemium şi cumpărăturile In-App.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, modelul de vânzare Freemium este defectuos deoarece facilitează abuzarea încrederii utilizatorilor şi nu corespunde legislaţiei europene pentru protecţia consumatorilor. Autoritatea europeană intenţionează să caute, împreună cu cele două companii,  metode mai bune pentru controlul acestor tipuri de tranzacţii, de natură să rezolve cele patru mari probleme critice care au fost ridicate.

Prima dintre doleanţele Comisiei Europene este promovarea mincinoasă folosită de producători, care afirmă că este vorba de un produs gratuit deşi acesta are costuri ascunse. Dintre aceste produse, de o atenţie specială se bucură jocurile Freemium care sunt destinate copiilor, lipsa de discernământ a celor mici fiind exploatată de producători în dauna părinţilor. Cea de-a treia doleanţă priveşte necesitatea implementării unui sistem care să necesite în mod explicit consimţământul înaintea unei achiziţii In-App, iar ultima urmăreşte înştiinţarea clară prin email a proprietarilor conturilor Google Play sau App Store de cumpărăturile In-App efectuate.

Comisia Europeană a afirmat că nu este vorba de audieri sau anchete, ci doar de discuţii amicale prin care să armonizeze afacerile celor două companii cu legislaţia europeană în scopul protejării consumatorilor de pe Vechiul Continent.

Discuţiile despre tranzacţiile In-App este una veche, Apple având probleme din cauza lor încă din 2011. La acea vreme, Apple a fost reclamată de părinţii ai căror copii au efectuat tranzacţii costisitoare şi repetate în diverse jocuri Freemium. Compania a adus o serie de modificări platformei iOS, aceasta oferind  mesaje clare înainte de tranzacţie sau chiar posibilitatea blocării complete a achiziţiilor, însă Comisia Europeană doreşte un cadru mai larg şi mai clar care să fie valabil pentru toate companiile implicate în ecosistemele actuale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News